text.skipToContent text.skipToNavigation

7 ting du kanskje ikke visste om Krill…

Krill er fascinerende – du kjenner kanskje litt til disse små krepsedyrene allerede? De er en viktig kilde til Omega 3 bundet til fosfolipider som tas mer effektivt opp i kroppen enn andre Omega 3 kilder. Omega 3 er bl.a. viktig for at hjertet ditt skal fungere normalt. I tillegg inneholder krill vitaminet kolin som er bra for leveren samt antioksidanten astaxantin.

Det er 85 forskjellige arter av krill spredt ut over alle verdens hav. Den største arten er Euphasia Superba og det er denne som det drives fangst av i Antarktis (område 48)

1 Krill er en av verdens største biomasser

Det er estimert at det finnes ca. 500 millioner tonn av antarktisk krill biomasse. I perspektiv – for hvert menneske finnes det 165.000 krill og de veier det dobbelte av alle verdens mennesker.

2 Krill kan sees fra verdensrommet

Selv om de ikke er større enn en vanlig binders så kan krill sees fra verdensrommet. De enorme svermene som samler seg i Sørishavet er så store at når de er nær havoverflaten blir den farget rosarød.

3 Hvor stor er den årlige fangsten?

Det fanges årlig ca. 200.000 tonn som er mellom 1-1,5% av det som spises av dyr som lever av krill. Aker Biomarine som er verdens ledende leverandør av krillolje har utviklet en miljøvennlig fangstmetode som er sertifisert bæredyktig av MSC (The Marine Stewardship Council).

4 Krillolje kosttilskudd gir ikke ettersmak og oppgulp

I mange Omega 3 tilskudd er Omega 3 bundet til triglyserider som gjør at oljen blir liggende øverst i magesekken – og kan være årsak til oppgulp og ettersmak. Krill inneholder Omega 3 i form av fosfolipider som lar krilloljen blande seg med maten og innholdet i magesekken.

5 Krill dykker dypt for å reprodusere

Krill er små krepsedyr som kan bli opptil 6 cm lange. For å reprodusere dykker de ned til 3000 meter for å legge egg direkte i vannet. Og en hunn krill kan legge opptil 10.000 egg pr.dag.

6 Forskning på krillolje

Superba krill™ er det forsket mer på enn noe annet merke. Aker Biomarine er den største bidragsyteren til klinisk forskning på helseeffekter av krillolje. Blant de nyeste er hvilken effekt krillolje har på toppidrettutøveres prestasjoner og gjenhenting. I tillegg har de nå en studie gående på 400 US Army Rangers. Søk gjerne på youtube for å finne ut mer.

7 Bærekraftig fangst

Fangst av krill er strengt regulert og foregår kun i område 48 der det lovlig kan fiskes 630.000 tonn pr. år. Men den totale fangsten utgjør mindre enn halvparten. Denne fangsten påvirker altså ikke tilgjengeligheten av krill for arter som lever av krill bl.a. sel,hval og fisk.