Hva er ekte ginseng og hvorfor er det bra å bruke i en travel hverdag?

Har du hørt om ginseng og at det kan være bra for din energi og tiltakslyst? Har du kanskje fundert litt på om det kan være noe for deg? I denne artikkelen vil vi fortelle litt mer om ginseng, hvorfor det er bra - samt annet som kan være nyttig å vite om denne gamle roten som stammer fra Øst-Asia.

Innhold:

Hva er ginseng?

Ginsengslekten (Panax) er en type av urter som det finnes ulike arter av, og de kan bli svært gamle. Veksten blomstrer og får røde bær, men det vi i helsesammenheng er mest interessert i er selve roten.

Dette urteekstraktet brukes som et kosttilskudd og dyrkes i flere asiatiske land - for eksempel både i Korea og Kina. Efi har lenge samarbeidet med en ledende produsent i Syd-Korea, Il Hwa. De bruker kun ginsengrøtter som er 4,5 – 5,5 år gamle, samt benytter kun hele røtter (ikke grener eller blader) for å lage en kvalitetsekstrakt. Produksjonen skjer via en patentert prosess ved lav temperatur – nettopp for å bevare de vitale substansene i røttene.

Navnet Panax stammer fra det greske «panacea» som kan oversettes til noe som «helbreder alt». Navnet for ginseng på kinesisk betyr «menneskerot», og sies å ha å gjøre med at roten minner om menneskekroppen.

Ginsengroten har blitt anvendt i tusentalls av år som et populært kosttilskudd (og medisin). Det er kanskje mest kjent for sin oppiggende virkning.

Hva er ginseng bra for?

Ginseng har flere gode egenskaper og de som oftest nevnes er:

  • Bidrar til normal energi
  • Konsentrasjonsevne
  • Immunsystemets normale funksjon
  • Vitalitet
  • Fysisk og mentale prestasjoner
  • Antistress

Hvis du ofte opplever en følelse av tretthet og ønsker mer ork og energi i en hektisk hverdag, kan det være en god ide å teste ginseng.

Den Panax ginseng du kan bestille fra oss på Efi er ekte ginsengekstrakt i flytende form. Den røres ut i en kopp varmt vann eller blandes i en smoothie.

Hvor mye ginseng trenger du per dag?

Den anbefalte dagsdosen for vår Panax ginseng er 500 mg ekstrakt (1 doseringsskje). Dette gir deg minst 35 mg ginsenosider hvilket sannsynligvis er blant de høyeste dagsdoser av ginsenosider på markedet.

Husk at det er viktig å spise en balansert kost og opprettholde en sunn livsstil.

Panax ginseng er et godkjent adaptogen – men hva er det?

Panax ginseng er i dag et anerkjent adaptogen. Adaptogener var noe som tidligere ikke var anerkjent i vesten, men i 1998 ble benevnelsen tillatt brukt på et utvalg produkter. Anerkjente adaptogener i dag er bl.a. Schisandra, Rosenrot, Sibirsk ginseng samt Panax ginseng.

En vekst som har en adaptogen effekt får kroppen vår til å tilpasse seg miljøfaktorer og unngå negative effekter av disse. Det betyr altså at et adaptogen hjelper kroppen å hjelpe seg selv.

Hvilken ginseng skal du velge?

Den koreanske ginsengen – som også er kjent som Panax er den mest populære varianten. Og det er en god grunn til det: de aktive ingrediensene som finnes i ginsengroten heter ginsenosider og Panax inneholder totalt 36 forskjellige. Sammenligningsvis inneholder f.eks. amerikansk ginseng kun 13.

Du har kanskje tidligere prøvd ginseng og ikke merket noen virkning? Mest sannsynlig skyldes det for lavt innhold av ginsenosider. For å kunne fremstille et ginsengprodukt av høy kvalitet er det dessuten viktig med en avansert produksjonsprosess. Det er bakgrunnen for at vi har valgt å få vårt ekstrakt direkte fra Il Hwa som er en av Syd-Koreas ledende produsenter.

Hvem kan bruke ginseng?

Svaret er at ginseng kan brukes av alle og har mange positive egenskaper. Men det anbefales ikke brukt under graviditet og ved amming. Hvis du bruker medisiner (spesielt blodfortynnende preparater) er det dessuten alltid en god ide å spørre legen din før du begynner med et kosttilskudd.

Kan ginseng gi noen bivirkninger?

Egentlig snakker man kun om bivirkninger for forskjellige legemidler, men for et kosttilskudd som ginseng bør man observere og være forsiktig med følgende:

Hvis du tar ginseng sent på dagen kan du oppleve at det kan være vanskelig å sovne. Dette kan også sees ved inntak av høye doser.

Det har også blitt rapportert at enkelte har følt seg uvel samt opplevd diare.

Det forekommer også at svært høye doser kan gi økte østrogennivåer i blodet hos kvinner. Derfor skal gravide og ammende unngå ginseng - og det samme gjelder for barn.

Som påpekt over – bruker man legemidler som f.eks. blodfortynnende eller blodtrykksenkende, så bør man kontakte sin fastlege før man begynner å bruke ginseng som kosttilskudd.

Nå vet du mer om dette kosttilskuddet og har fått en orientering om det kan være noe som kan passe for deg.

Andre populære kosttilskudd for energi og vitalitet

Foruten Panax ginseng ekstrakt tilbyr vi på Efi også disse kosttilskuddene