Hva er bambusviskose og hvorfor bør du velge klær som er laget av det?

Bambusviskose er et materiale som benyttes i tekstiler, for eksempel undertøy. Den er laget av cellulose fra bambus. Her ser vi nærmere på de forskjellige egenskapene, og hvorfor du bør velge det i stedet for, for eksempel bomull.

Innhold:

Om bambus som plante og materiale

Bambus er en type gress som vokser på mange tropiske og subtropiske steder rundt om i verden. Det kan brukes til å produsere en rekke ting, for eksempel hus, stillaser, verktøy, matvarer og andre ting.

Noen fakta om bambus:

  • Bambus vokser veldig raskt
  • Det vokser av seg selv og krever minimalt med stell (ikke kjemikalier eller gjødning)
  • Det er omtrent 91 bambusfamilier og 1000 arter
  • Bambus kan vokse på steder der andre planter ikke trives

Noen mener at bambus etter hvert vil bli mer populært enn bomull som tekstilmateriale. Det er flere grunner til det som vi kommer til å gå gjennom i denne artikkelen.

Hva er bambusviskose?

Nå vet du mer om bambus, men hva menes med "bambusviskose", og hvorfor kalles det "viskose"? Vel - Viskose er navnet på prosessen som materialet går gjennom etter at bambus er høstet. Cellulosen fra plantene blir til tekstilfiber som brukes til å produsere plaggene. Viskose kan også brukes til å beskrive materialer fra andre kilder produsert på samme måte.

Hvilke tekstiler kan bambusviskose brukes til?

Bambusviskose kan brukes til alle mulige plagg, for eksempel undertøy, sokker, skjørt, kjoler og treningsklær. Det er også vanlig med dyner og tepper. Bambus vil sannsynligvis bli brukt i enda flere produkter i fremtiden.

Er bambusklær komfortable?

Det kan kanskje virke litt rart at bambus- som er en ganske hard plante- kan brukes til å produsere tekstiler som er så silkemyke at du knapt merker at du har de på deg. Men – bambusviskose er både lettere og mykere enn bomull – dette gjør at materialet føles så mykt og behagelig mot huden. Viskosen er også et fukttransporterende materiale som puster naturlig.

Fordeler sammenlignet med bomull

Men hvordan står bambus seg sammenlignet med bomull? Vel, vi kan konstatere at det brukes mye vann for å dyrke bomull. Bambus dyrkes uten kjemikalier og bruker kun en tredjedel av vannet som forbrukes i bomullsdyrking.

Hvorfor er tekstiler i bambusviskose dyrere enn de i bomull?

Produksjonsprosessen betyr at klær i bambus i dag er dyrere enn bomullsplagg, men det er også noe som kan betale seg tilbake på lang sikt. Materialet holder seg mykt og behagelig i lang tid - vask etter vask. Det kan dermed være et tilfelle av "kjøp billig, kjøp dyrt". Og er det ikke verdt å investere i klær som virkelig er myke og komfortable?

Er det noen forskjell i bambusviskose og bambusrayon?

Nei - de brukes i prinsippet for å beskrive det samme. Begge uttrykkene beskriver bambusmaterialer som har gått gjennom lignende prosesser. Bambusrayon brukes i USA i større grad, mens vi i Europa kaller det Bambusviskose.

Bambusviskose holder lukt og bakterier borte

En stor fordel med bambusviskose er dens mikrobakterielle egenskaper: den holder lukt og bakterier borte, selv under gjentatt bruk. For mange er dette noe som virkelig gjør en forskjell - spesielt de som bruker bambusklær i fysisk aktivitet.

Northborn® produkter i bambusviskose

Northborn® tilbyr en rekke produkter i bambusviskose, for eksempel undertøy til kvinner og menn samt en fantastisk, komfortabel t-skjorte.

Northborn® undertøy til kvinner

EFI tilbyr bambusundertøy til kvinner i fire forskjellige modeller string, bikini, hipster og høy midje. Prøv dem nå og finn din favoritt. Uansett hva du velger, lover vi at de er silkemyke og holder passformen - vask etter vask!

Northborn® Boxershorts

Stilige og boksershorts i bambusviskose. Disse stilige og sportslige bokserne sitter godt og holder passformen i lang tid. Passer for alle anledninger, både trening og fritid og arbeid.

Northborn® Classic T-skjorte

Northborn® Classic T-skjorte er en t-skjorte av bambusviskose med uslåelig komfort. Passer for alle anledninger og holder seg fresh i lang tid. Velg mellom fire stilige farger.

efi.no kan du begynne å abonnere på undertøy. Du kan finne hele serien på efishop.no.