Hva er bambusviskose og hvorfor bør du velge klær som er laget av det?

Bambusviskose er et materiale som bl.a. finnes i tekstiler for eksempel undertøy. Det blir fremstilt av cellulose fra bambus. Her ser vi litt nærmere på de ulike egenskapene og hvorfor det kan være et bra valg i stedet for eksempel bomull.

Om bambus som plante og materiale

Bambus er en type av gress som vokser på mange tropiske og subtropiske plasser forskjellige steder i verden. Det benyttes til å produsere bl.a. hus, stillaser, verktøy, matvarer mm.

Noen fakta om bambus:

  • Bambus vokser svært raskt
  • Det vokser av seg selv og krever minimalt med tilsyn (ikke vanning eller gjødning)
  • Det finnes ca. 91 bambusslekter og 1000 arter
  • Bambus kan vokse på steder der andre vekster ikke trives

Noen hevder at bambus etter hvert vil bli like populært som bomull i tekstilindustrien. Det finnes flere grunner til det som vi kommer tilbake til i denne artikkelen.

Hva er bambusviskose?

Nå kan du litt mer om bambus, hva er bambusviskose og hvorfor kalles det viskose? Jo – viskose er navnet på den prosessen som materialet går igjennom etter at bambusen høstes. Cellulosen fra trærne blir omgjort til tekstilfibre som brukes for å fremstille forskjellige plagg. Viskose kan også brukes til å beskrive materiale fra andre kilder som fremstilles på samme måte.

Hvilke tekstiler kan bambusviskose brukes til?

Bambusviskose kan brukes til alle mulige klesplagg f.eks. undertøy, sokker, kjoler, dresser og treningstøy. Det er også vanlig i sengetøy og tepper. Sannsynligvis kommer bambus til å benyttes til enda flere produkter i fremtiden.

Er klær laget av bambus bekvemme?

Det kan virke ulogisk fordi bambus ser ut som harde trær, men tekstiler av bambusviskose er så silkemyke at du knapt kjenner at du har de på deg. Tvert imot er det altså et tynt og luftig materiale som er både mykt og behagelig. Bambusviskose er også et fukttransporterende materiale som puster naturlig.

Forskjell mot bomull

Men hvordan er bambus sammenlignet med bomull? Her kan vi kort bare nevne at dyrking av bomull krever store mengder vann. Bambus dyrkes uten kjemikalier og krever kun en tredjedel av det vann som bomullsdyrking.

Hvorfor er tekstiler i bambusviskose dyrere enn bomull?

Produksjonsprosessen gjør at klær i bambus er noe dyrere enn bomullsplagg, men det kan også betale seg i lengden. Materialet holder seg mykt og behagelig i lang tid – vask etter vask. Det kan altså bli et tilfelle av «kjøp billig – kjøp dyrt». Og er det ikke dessuten verdifullt å investere i klær som virkelig er myke og bekvemme?

Er det noen forskjell på bambusviskose og bambusrayon?

Nei – disse uttrykkene beskriver det samme. Begge beskriver bambusmateriale som er gått igjennom lignende prosesser. Bambusrayon benyttes i større utstrekning i USA mens man her i Europa benevner materialet bambusviskose.

Bambusviskose holder lukt og bakterier borte

En stor fordel med bambusviskose er de mikrobakterielle egenskapene: det holder lukt og bakterier borte selv etter flere gangers bruk. For mange er dette virkelig noe som betyr mye – spesielt for de som benytter bambusklær ved fysisk aktivitet.

Northborn® produkter i bambusviskose

Northborn® tilbyr en serie produkter i bambusviskose bl.a. undertøy for kvinner og menn, og en fantastisk behagelig T- skjorte.

efi.no finner du undertøy du kan abonnere på. Hele sortimentet finner du på efishop.no.