Hva er egentlig D-vitamin? Trenger du et tilskudd?

Det diskuteres mye rundt D vitamin, spesielt i vinterhalvåret når solens stråler ikke lenger kan bidra til kroppens egen produksjon. Vitaminet er viktig for helsen vår og mattilsynsmyndighetene anbefaler kosttilskudd for visse grupper. Her ser vi nærmere på hva D-vitamin gjør for kroppen og hvordan du får i deg en tilstrekkelig mengde.

Innhold:

Om D-vitamin

D-vitamin er et fettløselig vitamin. Det betyr at det trenger å komme i kontakt med stoffer som kan oppløse fett for å kunne tas opp i kroppen. Vitaminet omdannes etter at det er tatt opp og lagres i leveren eller i kroppens fettvev. Depotene hjelper oss å spare på det D-vitaminet som vi får i oss via solen.

Vitamin D2 og D3 – hva er forskjellen?

Det er greit å vite at det finnes flere forskjellige typer av D-vitamin. Vitamin D3 er den varianten som dannes i huden når den utsettes for sol – og det er også den som finnes i fisk, kjøtt og egg. D2 finnes i sopp. D3 kalles for kolekalciferol og D2 for ergokalciferol.

Hva er D-vitamin bra for?

D-vitamin har mange funksjoner i kroppen:

  • Beholde normale tenner
  • Bidra til immunsystemets normale funksjon
  • Beholde et normalt skjelett
  • Bidra til å beholde en normal muskelfunksjon
  • Bidra til normale kalsiumnivåer i blodet
  • Hjelpe kroppen til å ta opp kalsium og fosfor
  • Det har en rolle i celledelingsprosessen

Fordi det har så mange forskjellige oppgaver er det viktig med tilstrekkelige mengder for at kroppen skal fungere. Det beste er å følge mattilsynsmyndighetenes anbefalinger for din aldersgruppe og få i deg en passe mengde – ikke for lite og ikke for mye.

Hvordan får du i deg D-vitamin?

Vi får i oss D-vitamin fra 2 ulike kilder: solens stråler og det vi spiser og drikker.

Du får altså i deg D-vitamin fra solens stråler i den lyse halvdelen av året. Under denne årstiden dannes D-vitamin fra solen raskt i kroppen for eksempel når du oppholder deg ute og ikke har så mye klær på deg. Mengdene vi får i oss fra solen kan lagres i noen måneder. Men som nevnt er dette kun mulig i den lyse årstiden. Høst og vinter er UV strålingen for svak til å kunne gi tilstrekkelig effekt.

Fet fisk (for eksempel sild, laks og makrell) er maten som inneholder mest D-vitamin. Men vitaminet finnes også i berikede meieriprodukter. Egg og kjøtt inneholder også en viss mengde. Det er greit å være bevisst på at det er stor forskjell på konsentrasjonen i fisk sammenlignet med andre matvarer: som et eksempel tilsvarer D-vitamin i 100 gram så mye som i 7 liter melk (sammenlignet med villaks).

Kroppens evne til selv å produsere D-vitamin minsker også med alderen fordi aldrende hud har vanskeligere for å omvandle sollys til D-vitamin.

Anbefalt daglig inntak av D-vitamin

D-vitamin angis i internasjonale enheter (IE) IU på engelsk eller mikrogram µg. En IE tilsvarer 0,025 µg som innebærer at 1 mikrogram tilsvarer 40IE. Nivåene av D-vitamin i kroppen kan måles vi en blodprøve.

Mattilsynsmyndighetene har angitt et anbefalt daglig inntak for ulike grupper.

  • Spedbarn og barn under 2 år: 10 mikrogram
  • Barn og voksne under 75 år: 10 mikrogram
  • Voksne med lite eller ingen soleksponering: 20 mikrogram
  • Voksne over 75 år: 20 mikrogram

Tilfredsstillende mengder av D-vitamin i kroppen

Når man måler kroppens innhold av D-vitamin brukes enheten nmol/L (nanomol per liter). Men hva er egentlig en passe konsentrasjon av D-vitamin i kroppen for at du skal kunne føle deg best mulig? Blodprøveresultatet tolkes på denne måten:

  • Under 25 nmol/L: D-vitamin mangel
  • 25-50 nmo/L: utilstrekkelige mengder
  • Over 50 nmol/L: tilstrekkelige mengder
  • 75 nmo/L optimalt nivå
  • Over 125 nmol/L: potensielt farlig nivå
  • Over 250 nmol/L: potensielt giftig nivå

Trenger vi kosttilskudd med D-vitamin?

Enkelte grupper anbefales kosttilskudd med D-vitamin – f.eks. alle barn under 2 år og voksne over 75 år. Det samme gjelder personer som ikke spiser fisk eller D-vitaminberiket mat samt de som ikke eksponeres for solens stråler om sommeren. Rådene er viktigst å følge under vinterhalvåret.

Kosttilskudd kan være en måte å forsikre at man får i seg en tilstrekkelig mengde. D-vitamintilskudd finnes i tabletter, kapsler og olje. Uansett om du velger å ta et kosttilskudd eller ikke er det viktig med en mangesidig og balansert kost samt en sunn livsstil.

For mye D-vitamin

Hvor mye D-vitamin er for mye? EFSA (det europeiske mattilsynet) anbefaler et maksimalt D-vitamininntak fra kosttilskudd på 100 mikrogram for voksne fra 15 års alder og 50 mikrogram for barn. Det normale inntaket i Sverige er ca. 7 mikrogram.

Efi`s kosttilskudd med D-vitamin

Hvis du skal begynne med kosttilskudd er det viktig å velge et av høy kvalitet. Kilden og mengden er det lurt å sjekke i tillegg til kvalitetskontrollen.

Efi`s D-vitamintilskudd produseres i Norge under strenge kvalitetskrav. Startpakken inneholder 60 tabletter 40µg D-vitamin (vitamin D3). Tablettene er små og lette og svelge.

Bestill Efi`s D-vitamin

Andre populære kosttilskudd

Noen andre kosttilskudd med vitaminer og mineraler som Efi tilbyr:

Kosttilskudd skal ikke benyttes som alternativ til en variert kost. Det er viktig med en mangesidig kost og sunn livsstil.