Helsetips litt utenom de vanlige mm.

Blir du lett forkjølet?
Hver høst kan vi lese i aviser og ukeblader om hva vi skal gjøre for å unngå å bli forkjølet. Det gis mange mer eller mindre gode råd - bl.a. om inntak av regelmessige gramdoser av vitamin C, som faktisk har effekt. Det greieste er nok å la forkjølelsen gå sin gang – den varer sjelden mer enn en uke!

Noe man aldri får høre, er at vårt beste forsvar mot infeksjoner trolig er å holde et jevnt blodsukkernivå. Det oppnår man lett om man spiser høyfett-/lavkarbokosthold. Forskere har funnet ut hvor mange mikroorganismer (bakterier, virus mm) hvite blodlegemer kan «spise» i løpet av et minutt. Et amerikansk gjennomsnitt ligger på 14, men tallet kan falle med 70-80% bare et kvarter etter at du har spist 100 g sukker! Dette nivået holder seg i omkring to timer. Spiser du mye sukker, kan du altså lamme immunforsvaret ditt store deler av døgnet!

Riktige vitaminer til riktig tidspunkt

Boken Vitaminguiden av Earl Mindell har et helt kapittel der han gir tips om forskjellige typer vitaminer som er nyttig ved vanlige plager og tilstander. Mindell påpeker at kroppen ikke alltid har samme behov for vitaminer og at spesielle situasjoner kan kreve særskilte kostvaner og tilskudd. For eksempel anbefaler han å smøre vitamin C-pulver blandet med litt vann direkte på fotsopp. Hvis føttene er kalde, anbefaler han et godt multimineraltilskudd med jod sammen med algetabletter, og vorter synes å forsvinne hvis de behandles med vitamin E-olje.

Kan Zinkoral motvirke munnskold?

Som kjent, er Zinkoral et effektivt middel mot dårlig ånde fordi sink nøytraliserer de svovelholdige forbindelsene som lukter vondt. Men en fornøyd kunde meddeler at hun med hell har brukt Zinkoral mot munnskåld. Hun holdt bare tabletten på skoldet, og det forsvant raskere enn forventet. Vi gjør oppmerksom på at det ikke finnes dokumentasjon for denne effekten, men observasjonen er interessant.

Trenger vi kosttilskudd?

Helsemagasinet vitenskap og fornuft (www.vof.no) har denne overskriften som hovedoppslag i utgave nr. 4/2018. Den innholdsrike artikkelen lister opp hele 15 grunner til at vi alle bør ta kosttilskudd. Redaktøren anmoder leserne om å lese dem nøye, siden ekstra næringstilskudd kan bidra til bedre helse og i noen tilfeller være livsviktige i vår moderne verden. Av argumentene som fremheves, kan vi bl.a. nevne utarming av jord og industrielt jordbruk, at stress øker behovet for næringsstoffer, at ferdigvarer inneholder mindre næring enn mange råvarer, og at kosttilskudd er en billig livsforsikring.

Kildehenvisninger: Kostkontroll mot sukkersyke og overvekt av Dag Viljen Poleszynski, Vitaminguiden av Earl Mindell.