Hva er et adaptogen?

I 1969 rapporterte den Sovjetiske vitenskapsmannen I.I. Brekhman,Ph.D. at de sovjetiske soldatene som tok ginseng ekstrakt var istand til å løpe raskere i et 3000 m løp enn soldater som ble gitt et placebo preparat. Dr. Brekhman var den første som kalte ginseng et adaptogen og beskrev det som en substans som hjelper kroppen å bedre takle stress.

Innhold:

Selv om begrepet adaptogen ble først brukt i Russland, bør det nevnes at kinesisk medisin i tusener av år har anbefalt bruk av urter som helsefremmende midler. Flere av disse urtene er i dag ansett som adaptogener.

En moderne definisjon av adaptogener er: «en ny klasse av metabolske regulatorer (av naturlig opphav) som øker kroppens evne til å tilpasse seg miljømessige faktorer og unngå skade fra disse.»

Populære adaptogene planter

Det er en viss uenighet om hvilke planter som har en adaptogen virking, men de som her nevnes er det stort sett enighet om:

Hvilke kriterier stilles for at en plante anses som en adaptogen?

Ifølge Rolv Hjelmstad av må den tilfredsstille 3 betingelser:

  1. Et adaptogen må fremvise en uspesifikk effekt i kroppen. Det må øke motstandskraften mot en rekke stressfaktorer, inklusive fysisk, kjemisk og biologisk stress.
  2. Et adaptogen skal ha en normaliserende eller balanserende virkning på fysiologien som er uavhengig av den patologiske tilstanden.
  3. Et adaptogen må ikke være giftig eller skadelig for mottageren og det må ikke influere på kroppens normale funksjoner mer enn nødvendig.

Hvem vil ha best nytte av adaptogener?

Dr. Earl Mindell hevder at adaptogener virker best for de som ikke er hverken i dårlig form eller toppform men sånn noenlunde i midten. Og der er vel de fleste av oss. Så det å ta en adaptogentilskudd for å få litt mer energi, bedre konsentrasjon eller humør i hverdagen er verdt å prøve. Og det kan anbefales å lese mer om emnet både i bøker og på nettet. Denne artikkelen er inspirert av diverse artikler som er publisert på nettet,Wikipedia, Mirakelörterna som skyddar dig av Sara Hedman samt Dr. Earl Mindell`s Russian Energy Secret.

Denne artikkelen er inspirert av diverse artikler som er publisert på nettet,Wikipedia, Mirakelörterna som skyddar dig av Sara Hedman samt Dr. Earl Mindell`s Russian Energy Secret.