Fordeler med Omega-3 – derfor trenger du flerumettede fettsyrer

Visste du at fisk er den eneste matvaren du ikke trenger å tenke på med hensyn til å spare på fettet? All fisk, men fremfor alt fet fisk som sardiner, ansjos, laks og sild er rike på Omega-3-fettsyrer. Her finner du informasjon om de livsviktige fettsyrene som finnes i Omega 3 og tips til hvordan du får i deg nok.

Innhold:

I denne artikkelen går vi igjennom hvorfor du trenger Omega-3, og fordelene, men også hva det egentlig er, hvor mye vi bør få i oss per dag og hvorfor et tilskudd i form av kapsler med ren fiskeolje kan være en god ide.

Hvorfor trenger du Omega-3, og hva er det bra for?

Hvis cellene dine ikke får tilstrekkelig av disse sunne flerumettede fettsyrene,kan de få problemer og det kan dannes ubalanser i kroppen. Man har kunnet se at personer som spiser mye fisk lever lenger, og et eksempel er japanerne, som globalt har lengst forventet livslengde. Selv om det er mye annet som spiller inn, så er det interessant å merke seg at japanerne antas å spise tre ganger så mye fisk som amerikanerne gjør.

Fantastiske fordeler med Omega-3

Det finnes flere fordeler med Omega-3, og det har lenge vært kjent at fettsyrene EPA og DHA bidrar til at hjertet fungerer normalt. Den gode effekten oppnås ved et inntak av minst 250 mg EPA og DHA per dag. Men det er ikke bare hjertet som trenger disse fettsyrene. Hjernen og øynene er spesielt avhengige av DHA for å fungere normalt, og den gode effekten oppnås ved et inntak av minst 250 mg.

Derfor er det bra å få i seg nok Omega-3

  • Viktig for hjertets normale funksjon
  • Bra for hjernen, øynene og synet

Hva er Omega-3?

Omega 3 er en familie av flerumettede fettsyrer som alle har en dobbeltbinding på karbonatom nr 3 regnet fra metyl-enden (omega enden av fettsyren). I tillegg kommer ulike mange dobbeltbindinger fra alfa-linolensyre (ALA) med 3 dobbeltbindinger.

ALA er moderfettsyren, og når den kommer inn i kroppen kan kroppen selv tilsette flere dobbeltbindinger til den høyeste som er DHA med 6 dobbeltbindinger.

Det er viktig å få i seg Omega-3 fettsyrer gjennom kosten da kroppen ikke kan produsere det selv.

En fordel med fiskeolje som kilde til Omega-3 er at fisken har gjort den jobben som vår kropp normalt gjør med ALA-syrene. Kroppen kan overhodet ikke selv produsere Omega-3, men trenger noen av fettsyrene som finnes i alfa-linolensyre familien for at det skal kunne gå videre til et høyere antall dobbeltbindinger. Ved inntak av fiskeolje får vi enkelt i oss fettsyrer som kroppen umiddelbart har nytte av. Og for EPA`s del så kan den omdannes videre til både 5 dobbeltbindinger som er DPA og til 6 dobbeltbindinger som er DHA.

Hvor mye Omega-3 trenger vi?

Av all energi vi får i oss når vi spiser bør 5-10% komme fra flerumettet fett ifølge Livsmedelsverket. Av disse bør ca. en prosentenhet være fra Omega-3 som innebærer ca. 2,5 -3 gram pr. dag.

Fisk er en vanlig kilde til Omega-3, men hvor mye som finnes i fisken kan variere. Livsmedelsverket oppgir i tillegg at det daglige behovet tilsvarer en porsjon laks.

Eksempel på matvarer som inneholder Omega-3 (EPA og DHA):

  • Laks
  • Sild
  • Makrell
  • Sardiner
  • Torsk
  • Tunfisk

Ulike typer av Omega-3

Det finnes ulike typer av Omega-3. Fisk inneholder eikosapentaensyre (EPA) og dokosahexaensyre (DHA). De vegetabilske matvarene inneholder ALA (alfalinolensyre). Kroppen må selv omdanne ALA-fettsyren til EPA og DHA for å kunne ha nytte av den og etter hva man kan se er ikke omdannelsen så veldig effektiv. Av den grunn anses Omega-3 fettsyrene fra fisk som mer verdifulle.

Når vi nå nevner ulike typer av Omega-3 så lurer du kanskje på hvordan det skiller seg fra Omega 6?

Hva er forskjellen på Omega-3 og Omega-6?

Disse er to familier med flerumettede fettsyrer der det finnes forskjellige lange fettsyrer som har ulik funksjon i kroppen. Begge spiller en viktig rolle for hvordan kroppen fungerer og forekommer naturlig i kosten vi spiser. Men det finnes ofte mer av Omega-6 i råvarene og derfor får vi ofte i oss for mye Omega-6 i forhold til Omega-3. Det er også en av grunnene til at det kan anbefales å ta et tilskudd med Omega-3 i form av fiskeolje.

Omega-6 finnes i matoljer som f.eks. rapsolje, solsikkeolje og sesamfrøolje.

Det finnes de som mener at det finnes et optimalt forhold mellom Omega -6 og Omega 3 som vi bør få i oss, men det svenske Livsmedelsverket opplyser at «Ifølge Nordiske næringsanbefalinger 2012 (NNR 2012) kan det ikke fastslås att en viss kvote Omega-3 eller Omega-6 i kosten skulle være best for helsen».

Newomega – Friend of the Sea-sertifisert Omega-3, vitamin D og E i kapsler

Det er ikke alle av oss som spiser fet fisk to til tre ganger i uken – noe som antas å dekke behovet for Omega-3. Derfor kan Omega-3 i kapselform være klokt å ta for å sikre at du får i deg nok.

Vi på Efi har samarbeidet med en av verdens ledende produsenter av Omega-3 fiskeolje i mange år. De har en avansert fabrikk i Brattvåg i Norge. Fabrikken fremstiller Omega-3 oljer som overgår internasjonale standarder for kvalitet og renhet. Og analyser viser at vi har en av de reneste oljene på markedet. Den høykonsentrerte Omega-3 oljen Newomega renses nøye og får tilsatt D og E vitamin.

Dessuten er Newomega sertifisert i henhold til Friend of the Sea. Friend of the Sea er en ideell og ikke statlig organisasjon som arbeider for et bærekraftig fiske og akvakultur.

For deg som setter pris på at kapslene er lette å svelge samt ikke gir en ettersmak vil Newomega være et bra valg.

Fiskeoljen Newomega er høykonsentrert og inneholder EPA og DHA – som er det du se etter når du ser på innholdsdeklarasjonen av Omega-3 kapsler.

Her kan du abonnere på Newomega Omega-3 kaplser – og sikre at ditt lager hjemme påfylles så ofte som du behøver.

Inspirasjon til denne artikkelen er blant annet hentet fra Livsmedelsverket og Jean Carpers bøker.

Husk at det er viktig å spise en innholdsrik kost og oppretteholde en sunn livsstil.