Hva kan man gjøre med dårlig ånde? 7 tips som hjelper
Visste du at opptil 70% av oss innimellom har et problem med dårlig ånde? Kanskje har du opplevd det hos en bekjent, men ikke selv tenkt over om du selv skulle lukte ille? Her forklarer vi hvordan du kan finne ut om du har det og gir deg tips som hjelper deg å få en frisk pust.
Innhold:
Dårlig ånde eller halitose som det kalles på fagspråket er fremdeles noe tabubelagt. Som oftest kan du ikke selv kjenne din dårlige ånde, og det kan hende at ikke engang din familie eller nære venner forteller deg at du har det – selv om de merker det.
Så – hva skal man gjøre? Hvordan kan man selv finne ut om man har dårlig ånde og hvilke midler finnes mot problemet? Det finner du ut i denne artikkelen.
Hva skyldes dårlig ånde?
Årsakene til dårlig ånde kan være flere, men beror nesten alltid på forholdene i munnhulen. Du har kanskje trodd at den vonde lukten kommer fra halsen eller magen, men slik er det ikke. Lukten kommer vanligvis fra luktproduserende bakterier som forårsaker svovelholdige forbindelser i munnhulen.
Fordi den vanligste årsaken er et bakteriefylt belegg med bakterier rundt tennene eller på tungen, så er det også her løsningen finnes.
7 tips mot dårlig ånde – som faktisk hjelper
- Hold tenner, tannkjøtt og tunge rene og friske. Børst nøye morgen og kveld, (elektrisk tannbørste anbefales ofte av tannleger) og ikke glem tanntråden. Tungeskrape og munnvann kan også være verd å teste hvis du ikke allerede bruker det.
- Ikke glem å drikke vann, og spis gjerne mat du må tygge litt ekstra. Det hjelper på spyttproduksjonen.
- Regelmessige måltider er også viktige.
- Besøk tannlegen minst en gang i året. Tannlegene kan hjelpe til med rengjøring samt kontrollere at tannkjøttet er friskt.
- Munntørrhet kan gjøre dårlig ånde verre – konsulter tannlegen eller tannpleier eller apotek.
- Generelt skal du ikke være nødt til å unngå noen matsorter, men sukkerfri tyggegummi og sugetabletter kan være til hjelp, selv om de ikke løser problemet - men kun maskerer det.
- Sink sugetabletter er en effektiv måte å få en bedre ånde fordi sink binder seg til de svovelforbindelsene som finnes i munnen - og gir deg en frisk pust i løpet av noen minutter. Les mer og abonner på Zinkoral® – velsmakende sugetabletter som virker raskt og lenge slik at du kan ha frisk pust hele dagen.
Nå vet du hvordan du unngår, motvirker og løser problemet med dårlig ånde – lykke til. Og husk samtidig at det er viktig med en mangesidig og balansert kost og livsstil.
Vi tar også med noen flere spørsmål du kanskje har rundt dette emnet.
*Rölla et al. International Dental Journal 2002:52:233
Dårlig ånde om morgenen
At vi ikke akkurat lukter godt når vi våkner er helt naturlig og noe de fleste opplever. Dette skyldes at spyttproduksjonen minsker når vi sover. Det er egentlig det samme som skjer mellom måltider når vi hverken tygger eller drikker noe fordi det ikke trengs så mye spytt.
Å pusse tennene, spise frokost og drikke vann bør være en del av din morgenrutine, spesielt hvis du vil ha bort morgenånden.
Dårlig ånde av hvitløk, kaffe, endret kost eller lchf?
Du tenker kanskje at et godt råd for å slippe dårlig ånde er å unngå enkelte matsorter? Og ja, det stemmer fordi noen matsorter kan medføre midlertidig dårlig ånde – det er imidlertid ikke noe som varer lenge. Oster og hvitløk, eller sterkt krydret mat kan henge igjen med illeluktende lukt en stund.
Når det gjelder hvitløk, handler det ikke lenger om bakterier i munnen (eller for eksempel osterester mellom tennene). Det finnes et stoff i hvitløk som går ut i blodet og videre til lungene. Å kvitte seg med hvitløksånde kan derfor være vanskelig. Men det finnes en studie fra 2016 som viser at det kan hjelpe å spise et eple eller salatblad rett etter inntak av hvitløk.
Eplet og salaten påstås kunne nøytralisere den svovelorganiske forbindelsen allicin som finnes i hvitløk.
At kaffe kan bidra til dårlig ånde kan skyldes at det har en uttørkende effekt. Hvis du opplever munntørrhet, kan det derfor være en ide å minske kaffeinntaket. Kaffe med melk kan dessuten danne et belegg i munnen der bakteriene finnes – så det kan også være en ide å kutte ut melken i kaffen.
Selv alkohol, røyking og snusing bidrar til å gjøre munnen tørr, og kan derfor også forårsake dårlig ånde (i tillegg har de jo sterke lukter i seg).
Når det gjelder endret kosthold, for eksempel om du starter å spise i henhold til Ichf eller keto (der du spiser færre kullhydrater og mer fett) eller en annen lavkaloridiett – så kan det også påvirke ånden din. Det som skjer, er at kroppen begynner å forbrenne fett i stedet for kullhydrater, og da produserer den aceton – som gjenspeiler seg i ånden. Hvor lenge det varer kan være tilfeldig, men det kan også bli mer permanent.
Hvordan kan du selv oppdage at du har dårlig ånde?
Det kan hende at du ikke selv har tenkt på hvordan munnen din lukter – dette fordi vi jo venner oss til våre egne dufter og smaker, og derfor ikke merker dem. Men det finnes noen råd for å finne ut av dette – og et par tester du kan gjøre selv hvis du ikke har noen å spørre.
Dette pleier å være anbefalinger for å finne ut hva slags ånde du har:
- Spør noen i din nærhet (forhåpentligvis våger de å svare ærlig)
- Spør tannlegen din (du får garantert et profesjonelt og ærlig svar)
- Tanntråd – lukter den vondt etter at du har brukt den?
- Et siste tips er å slikke på hånden eller skrape litt på tungen med en skje – vente til det har tørket og så sjekke om det lukter vondt.
Selv om det kan kjennes vanskelig å spørre noen i din nærhet så kan det være nødvendig for å slippe bekymring rundt dette. Spør bare rett frem – «Vær ærlig – synes du jeg har dårlig ånde?» Det er jo uansett greit å kvitte seg med tilstanden.
Hvis disse rådene ikke fungerer
Dårlig ånde kan også ha andre årsaker som ulike medisiner, sykdommer, sure oppstøt eller hormonforandringer. Innimellom er det helt naturlige årsaker, men om du er urolig bør du først og fremst konsultere din tannlege for profesjonell hjelp.