Hvor viktig er god søvn? Hva kan du gjøre?

Mange lurer på hvor viktig det egentlig er å få god søvn, og hvor lenge de bør sove for å få nok hvile og restitusjon. Det er imidlertid ikke så enkelt, da god søvn handler om både hvor lenge du sover og hvor god søvnkvaliteten er. Søvnbehovet varierer også ganske mye mellom ulike personer. Men en ting er sikkert: god søvn er viktig for at du skal føle deg vel. Her ser vi nærmere på hvorfor, og hva du kan gjøre for å sove bedre.

Innhold:

  1. Søvn sørger for at kroppen gjenoppbygger seg selv.
  2. Selv hjernen trenger en stille stund
  3. Det er forskjell på søvnkvalitet og søvnkvalitet
  4. Hva påvirker søvnen? Hva kan du gjøre?
  5. SOMN® - et kosttilskudd for normal søvn

Søvn sørger for at kroppen gjenoppbygger seg selv.

Søvn gir kroppen sårt tiltrengt tid til å slappe av og reparere seg selv. Når vi sover, slår hjertet saktere, mens blodtrykket og pulsen synker. Musklene får en sjanse til å slappe av, og produksjonen av stresshormoner avtar.

Uten denne innhentingen blir det vanskelig for kroppen å håndtere belastningen og nedbrytningen som oppstår når vi er våkne. Når vi jukser med søvnen, eller har problemer med å sove ordentlig, vil det til slutt påvirke helsen vår. Dårlig søvn gjør oss også mer sultne og øker søtsuget - noe som kan føre til vektøkning.

Jada, matematisk kan du kanskje "spare" en time eller to ved å sove mindre, men er det virkelig verdt det hvis det resulterer i at du føler deg dårligere, eller presterer dårligere når du er våken? Som fysisk aktivitet, balansert kosthold og andre ting som får oss til å føle oss bedre, er god søvn virkelig noe som er verdt å investere i.

Selv hjernen trenger en stille stund

Men det er ikke bare kroppen som trenger hvile og restitusjon for å fungere optimalt. Selv hjernen trenger en stille stund, og den får det under nattesøvnen. Det er en mulighet til å lagre minner og bearbeide nye inntrykk.

Informasjon flyttes fra korttidshukommelse til langtidshukommelse, og ting du har lært i løpet av dagen blir forsterket og sementert i hukommelsen. Dette gjelder også motorisk læring, for eksempel en pianotime eller fotballtrening.

Uten god søvn fungerer ikke hjernen optimalt, og da blir det ofte vanskeligere å konsentrere seg og drive med sosiale aktiviteter. Hukommelsen blir dårligere når vi ikke får nok søvn, for ikke å snakke om hvordan humøret og vår evne til å håndtere følelser påvirkes.

Det er forskjell på søvnkvalitet og søvnkvalitet

Når vi diskuterer søvn handler det ofte om hvor mange timer per natt, heller enn hvor god søvnen er (søvnkvalitet). Det er imidlertid en forenklet måte å se det på, da søvnbehovet til forskjellige mennesker varierer veldig. Noen klarer seg bra med så lite som fem-seks timer, mens andre trenger opp mot ti. Behovet kan også endre seg i løpet av livet.

Til syvende og sist handler det om hvordan søvnvanene dine får deg til å føle deg, snarere enn nøyaktig hvor mange timer du sover. Hvis du våkner uthvilt og sover mesteparten av tiden du tilbringer i sengen, får du sannsynligvis god søvn. Begrepet "søvneffektivitet" (hvor stor prosentandel av tiden i sengen du faktisk sover) brukes for å beskrive dette.

Hva påvirker søvnen? Hva kan du gjøre?

Rutiner (f.eks. døgnrytme), fysisk og sosial aktivitet, kostholdsvaner, avslapning i løpet av kvelden, belysning og digitale hjelpemidler er noe av det som påvirker søvnen din. Det er mye du kan gjøre for å forbedre den.

Noen gode tips for å sove bedre er:

  • Ha en klar døgnrytme (gå til sengs og stå opp til omtrent samme tid hver dag)
  • Tren regelmessig
  • Tilbring mye tid utendørs
  • Bruk sengen kun til søvn og hvile
  • Ikke drikk for mye koffein, og ikke for sent på dagen
  • Slapp av gradvis når søvnen nærmer seg
  • Forsøk å slappe av mer og mer om kvelden
  • Legg vekk smarttelefonen og datamaskinen i god tid før du legger deg

Selv om du har gode vaner, kan det noen ganger være vanskelig å sove godt, i hvert fall i perioder. Stress, bekymring og andre negative faktorer kan påvirke søvnen, og det er lett å skape en ond sirkel hvor bekymring gjør det enda vanskeligere å sove. For noen kan søvn bli en langvarig utfordring. Hvis problemene vedvarer og gjør hverdagen vanskelig, kan det være på tide å søke hjelp.

SOMN® - et kosttilskudd for normal søvn

Føler du at søvnen ikke fungerer som den skal? Det er mange tips og gode råd der ute, men vi har også noe å tilby: Kosttilskuddet SOMN®, som er utviklet for å hjelpe deg til raskt å slappe av og falle inn i en god natts søvn.

SOMN® inneholder urteekstrakter direkte fra naturen med pomerans, humle, lavendel og lind, som bidrar til en normal og god søvn. Urteekstraktene er supplert med vitaminene biotin og B12 samt mineralet magnesium for normal funksjon av nervesystemet.

Lær mer om SOMN® ->

Kosttilskudd erstatter ikke et variert kosthold. Det er viktig å ha en allsidig og balansert kosthold og sunn livsstil.

Kilder: https://www.1177.se/liv--halsa/stresshantering-och-somn/somnen-ar-viktig-for-din-halsa/, https://utbildning.ki.se/vikten-av-god-somn, https://www.hjart-lung.se/din-halsa/livsstil/somn/