Hvorfor får du dårlig ånde - og hva kan du gjøre? Hjelper sink?

Dårlig ånde er veldig vanlig, og de fleste av oss har det på et tidspunkt. Det er flere ulike årsaker til at tilstanden oppstår, men heldigvis er det mye du kan gjøre med problemet, som sugetabletter med sink.

Innhold:

Dårlig ånde kalles vanligvis halitose på medisinsk språk og halitosis på engelsk.

Årsaker til dårlig ånde

Det er flere forskjellige ting som kan påvirke pusten din. Mange tror at dårlig ånde kommer fra magen, men det stemmer sjelden. Som oftest handler det om munnen din, spesielt tenner, tannkjøtt og tungen. Uansett årsak kan det være en ubehagelig plage som skaper utrygghet i sosiale sammenhenger.

Noen vanlige årsaker til dårlig ånde er:

 • Bakterier i tannkjøtt, tenner og tunge
 • Tannråte
 • Svovelforbindelser i munnhulen
 • Alkohol
 • Røyking
 • Sure oppstøt
 • Legemidler
 • Sykdommer f.eks. diabetes
 • Hormonendringer hos kvinner
 • Matrester i munnhulen
 • Dietter f.eks. keto

Dårlig ånde er ofte forbundet med munntørrhet og lav spyttproduksjon. Derfor handler mange av metodene for å fikse dårlig ånde om å stimulere produksjonen av spytt. Men den mest effektive metoden er å motvirke og nøytralisere produksjonen av svovelholdige forbindelser i munnhulen. Disse produseres av bakterier.

Dårlig ånde fra mat og drikke

Det du spiser og drikker kan påvirke pusten midlertidig, men det er sjelden at det har langtidseffekt. Hvitløk, sterke krydder og oster er typisk mat som påvirker pusten en stund, men etter hvert går det over. Å pusse tennene, tygge tyggegummi eller andre oppfriskende produkter kan hjelpe deg med å forbedre pusten i disse tilfellene.

Dålig andedräkt på morgonen

Dårlig ånde om morgenen

Mange opplever dårlig ånde om morgenen - før de drikker noe eller pusser tennene. Dette har sin naturlige årsak fordi kroppen reduserer spyttproduksjonen i løpet av natten. Den reduserte produksjonen av spytt gjør at bakterier har større mulighet til å påvirke munnen, noe som kan gi dårlig ånde om morgenen. Dette er også en av flere grunner til at det er så viktig å pusse tennene før og etter nattesøvnen.

Hvordan vet du om du har dårlig ånde?

Det kan være vanskelig å være bevisst sin egen pust, og noen bekymrer seg for det. Faktisk er det til og med en fobi for det kalt halitofobi. En enkel måte å sjekke din egen pust på er å bruke tanntråd eller tannpirkere og deretter lukte på dem. Hvis du er komfortabel med det, kan du be noen du stoler på om å lukte pusten din.

Slik kan du bekjempe dårlig ånde

Tidligere var oppfatningen at dårlig ånde var noe man måtte leve med, men slik skulle det selvfølgelig ikke være! Her er noen gode råd du kan følge for å redusere og forhindre dårlig ånde.

En dam med ett stort leende

God tannhygiene

Det første du kan gjøre for å unngå dårlig ånde er å pusse tennene to ganger om dagen, morgen og kveld. Bruk tanntråd eller en interdental børste for å rengjøre mellom tennene. Årlig kontroll hos tannlege anbefales og det kan være en god investering å også søke hjelp hos en tannpleier.

Spis og drikk oftere og regelmessig

Hvis du spiser og drikker oftere, produserer munnen mer spytt. Det kan være en naturlig måte å motvirke dårlig ånde. For å lykkes med dette på lang sikt er det greit å spise faste måltider. Og ikke glem å drikke vann!

Tyggegummi og munnvann

Tyggegummi kan bidra til å stimulere spyttproduksjonen og munnvann eller munnspray kan også hjelpe. Vurder å velge sukkerfrie alternativer, gjerne med fluor.

Prøv sink sugetabletter

Sink binder svovel og fjerner effektivt vond lukt som produseres av bakterier i munnhulen. Sink sugetabletter er altså en enkel måte å raskt nøytralisere de illeluktende gassene som påvirker pusten din. Det kan være en effektiv måte å nærme seg problemet på.

Zinkoral - sugetabletter mot dårlig ånde

Zinkoral er sugetabletter med sink som motvirker dårlig ånde og gir en naturlig frisk pust. De smaker godt, virker innen minutter og gir frisk pust i opptil seks timer. Tablettene produseres i Sverige etter høye kvalitetskrav. Her på efi.no kan du abonnere på Zinkoral. Bestiller du abonnementet ditt allerede i dag får du raskt en startpakke med en boks som inneholder 50 tabletter – du betaler kun for frakten (for tiden kr 39,-).