Når opplevde du sist noe du følte var stort?

Kan du minnes sist du opplevde en rolig morgen og så solen stige på himmelen? Kanskje over en kystlinje, tretoppene i en skog eller over hustakene der du bor. Eller husker du kanskje en stjerneklar natt da du var ute og tittet opp mot en utrolig himmel?

Innimellom kan det være noe så enkelt som det første tegnet på våren og en annen gang kan det være noe så sjeldent som et dyr du aldri tidligere har sett ute i skogen.

Det er opplevelsene som får deg til å stoppe opp, miste pusten eller gir deg gåsehud over hele kroppen. Noe som vi ikke opplever så ofte og som føles storslagent. Alt det som får oss til å kjenne oss positivt overrasket.

Forskning* viser at det er dette som kan ha en positiv innvirkning på hvordan vi føler oss og opplever omverdenen. Vi kan bli friskere, mindre stressede, snillere og mer kreative.

Kanskje føler du at du mangler litt av dette i livet ditt akkurat nå. Du er kanskje lei av hjemmets altfor kjente vegger - og lei deg fordi du ikke får tilstrekkelig med nye inntrykk.

Hvordan gjøre noe med det?

5 tips for å oppleve flere positive overraskelser

  1. Sjekk når det forventes å bli pent vær neste gang. Still klokken og stå opp til soloppgangen. Kanskje du kan gå ut til en vakker plass, ta med en termos med varm drikke og bare nyte stunden? Eller – hvis du allerede er en morgenfugl – gå ut og opplev en solnedgang i stedet!
  2. Ta en skogstur alene. Se deg rundt og bli bevisst alle lyder og dufter. Oppdag noe du ikke har lagt merke til før, og kjenn på skogens ro. Ta med litt å spise og ha en liten piknik med kun deg selv.
  3. Les en god bok, se en film eller finn frem en sang du elsker som det var lenge siden du hørte på. Sjekk også med venner og bekjente mht. deres tips for en kulturell opplevelse som har påvirket dem.
  4. Stopp og snakk med noen. Ikke alle mennesker er åpne for samtaler med fremmede, men innimellom treffer vi noen som er snakkesalige. Og plutselig tar du kanskje del i et helt nytt perspektiv. Så våg å innlede en samtale med noen når du er ute på tur. Kanskje du ikke trenger gå lenger enn til naboen?
  5. Prøv noe nytt, noe du alltid har villet prøve men ikke våget. Eller noe du ikke har gjort på lenge. For eksempel: ta et dykk i en kald sjø, lei en «heftig» sykkel eller bestill en ridetime! Muligens er det er et kurs du har tenkt på?

Hvilket tips lokker deg mest – og når sørger du for at du gjør noe med det?
Lykke til!

Kilde: boken Förundranseffekten av Katrin Sandberg og Sara Hammarkrantz.