Sov godt og få det bedre

Hvor mye søvn du trenger kan kanskje alltid se ut til å være fem minutter mer enn du faktisk får?? Bekymringer om antall timer søvn eller søvnkvaliteten slik du oppfatter den en natt – eller generelt – vil alltid skape flere problemer enn de faktiske søvnvanene dine. Søvn er viktig, men de fleste av oss trenger mindre enn vi innbiller oss.

Innhold:

Forstyrrelse i søvnmønstrene er ingen sykdom, bare et symptom på en underliggende årsak - og den vanligste av alle søvnforstyrrelser er søvnløshet.

Årsaker til søvnløshet

Det er mange årsaker til søvnløshet. Hvem av oss kjenner ikke angsten for en vanskelig dag som ligger foran oss – et intervju, en eksamen, et fly man skal rekke eller en følelsesladet situasjon, enten den er lykkelig eller trist.
Enhver fysisk sykdom som bevirker smerte vil forstyrre søvnen din. En forkjølelse, hoste, irriterende kløe, tannverk eller ryggsmerter kan alle berøve deg skjønnhetssøvnen. For ikke å glemme moderne teknologi, støyende naboer og fremfor alt manglende evne til å slappe av.

Et todelt problem

De fleste søvnproblemene faller i to kategorier: vanskeligheter med å sovne eller problemer med å sove uavbrutt. I den første situasjonen er sannsynlige årsaker stress, spenninger og angst, koffein, alkohol eller følelsesmessige problemer.
Å våkne opp etter bare noen få timers søvn kan være knyttet til smerte, pustevanskeligheter, snorking, rykninger i benmusklene mm.

Mulige løsninger og noen gode tips

På lang sikt er fjerning av årsaken den eneste mulige løsningen, men den vanskelige biten er å identifisere den eller de. Det kan være 20 mulige årsaker til din personlige situasjon og kanskje finnes 40 forskjellige botemidler.

Men for all del – gjør noe – ikke bare ligg der!

Søk kunnskap på nettet, i bøker, konferer med legen din eller kontakt en alternativ behandler.
Unngå for all del å sove på ettermiddagen, mosjoner regelmessig, men pass på å avslutte minst 3 timer før leggetid. Sørg for å ha det mørkt og litt kjølig på soverommet og legg deg til samme tid hver dag.
Det finnes også gode urteteer og kosttilskudd som er utviklet for å bidra til en normal og rolig søvn. Her i Efi har vi nettopp fått til lager et helt nytt produkt; SOMN ® som er basert på urter mineraler og vitaminer. En god natts søvn gir som kjent en god dag og SOMN ® kan du lese mer om her.

Kilder: Sov godt! Av Michael van Straten