Vitaminer og mineraler – hvorfor er de så viktige?

Visste du at du trenger 13 forskjellige vitaminer og minst 10 mineraler for å holde deg i live? Vitaminer og mineraler er livsviktige mikrostoffer som er nødvendige for at kroppen skal fungere normalt. De trengs for å lage enzymer og hormoner som kroppen bruker i mange kjemiske prosesser og som sørger for at maskineriet går som det skal!

Innhold:

De kalles mikronæringsstoffer fordi kroppen trenger dem i små mengder - sammenlignet med f.eks. karbohydrater, proteiner fett og vann som vi trenger i vesentlig større mengder.

Vannløselige og fettløselige vitaminer

Noen vitaminer er vannløselige, andre er fettløselige. De vannløselige må tilføres kroppen hver dag fordi de ikke kan lagres. Stort sett passerer de i løpet av 4 timer. Av de viktigste er C- vitamin og B vitaminkomplekset.

De fettløselige kan lagres i kroppens fettdepoter og i leveren. De inkluderer A, D, E og K vitamin.

Vitaminenes funksjon

Forfatteren av boken Vitamin guiden – Earl Mindell forklarer det på følgende måte: «Hvis man betrakter kroppen som forbrenningsmotoren til en bil, og vitaminene som tennpluggene, får du en ganske god oppfatning av hvordan disse stoffene fungerer. Vitaminene regulerer stoffskiftet vårt via ulike enzymsystemer.»

Mineralenes funksjon

Hver eneste levende celle her på jorden er avhengig av mineraler for å kunne fungere. Og uansett hvor viktige vitaminene er kan de ikke virke uten mineraler. Mineralene bidrar i prosessene som involverer kroppens væsker, blod og benstruktur, sunn nervefunksjon og regulering av muskelspenning. Kroppen er ikke selv istand til å lage noen mineraler.

Makromineraler og spormineraler

Det er også to grupper av mineraler. De vi trenger mest av kalles makro eller bulkmineraler som bl.a. kalsium,magnesium,natrium og fosfor.

Spormineralene trenger vi i mindre mengder. Disse inkluderer bor, krom, kobber, germanium, jod, jern, mangan, molybden, selen, silikon, svovel, vanadium og sink.

Mineraler lagres for det meste i kroppens skjelett og muskler.

Inspirasjon til denne artikkelen er hentet fra følgende bøker som alle anbefales: Earl Mindell – Vitamin guiden, Balch: Prescription for Nutritional healing, Pressmann et al.: Complete idiots guide to vitamins and minerals.