Barbering og inngrodde hår

Barbering og inngrodde hår henger sammen. Heldigvis kan problemet ofte unngås ved å barbere på en forsiktig og skånsom måte samt følge andre gode råd. Her ser vi nærmere på årsakene til inngrodde hår, og hva du kan gjøre for å unngå problemet.

Innhold:

Om inngrodde hår

Men vi starter fra begynnelsen: hva innebærer egentlig inngrodd hår? Vel, det er at et hårstrå av en eller annen grunn ikke kan komme ut av hårsekken og ut gjennom huden. Et inngrodd hår ser vanligvis ut som en prikk eller kvise på huden - som du kan se et hårstrå i. Oftest har håret krøllet seg sammen, eller begynt å vokse i feil retning.

Inngrodde hår kan forårsake smerte, men også føre til røde flekker, kløe og betennelser. Det er lett for at fuktighet og bakterier kan komme inn i hårsekken, og det er da det ofte oppstår betennelse (kalt hårsekkbetennelse eller follikulitt).

Inngrodde hår kan være et tegn på at du har sensitiv hud. Blir du ofte rammet er det derfor viktig å barbere deg på en ekstra skånsom måte. Et godt første steg er å velge barber og hudprodukter som passer for sensitiv hud og følge tipsene litt lenger ned i denne artikkelen.

Årsaker til inngrodde hår

Barbering og voksing er de desidert vanligste årsakene til inngrodde hår. Noen ganger kan ubehaget oppstå naturlig som følge av blokkerte hårsekker, eller til og med hvis du bruker trange klær.

Oppsummert kan du selv påvirke de fleste faktorene, noe som kan være greit å vite. Hårfjerning kan ofte gjøres på en skånsommere måte, og skrubbing og peeling kan åpne opp hårsekkene.

Hva bør du tenke på når du barberer deg?

Hvis du vil unngå inngrodde hår, er det viktig å barbere deg riktig, spesielt hvis du har sensitiv hud. Her er våre beste tips for å redusere risikoen for ubehag:

  • Dusj eller varm/fukt huden før barbering: klargjør huden for barbering og fjern døde hudceller
  • Barber deg medhårs: barbering mot håret kan sikkert gi et godt resultat, men friksjonen øker og dermed også risikoen for irritasjon og ubehag
  • Ikke trykk for hardt: for hardt trykk medfører at høvelen ikke glir like jevnt over huden, noe som øker risikoen for inngrodde hår
  • Bruk rikelig med krem, skum eller gel av høy kvalitet: de riktige barberingsproduktene gir en skånsom barbering og minimerer risikoen for hudirritasjon
  • Bytt barberblad ofte: sløve barberblad øker friksjonen og dermed risikoen for irritasjon og andre problemer, inkludert inngrodde hår
  • Bruk en skånsom krem etter barberingen: hvis du vil unngå inngrodde hår og andre problemer, er det like viktig å ta vare på huden etter barberingen som før og under den.

Kan du bli kvitt inngrodde hår?

Inngrodde hår forsvinner vanligvis av seg selv, men det er mulig å fjerne utstående hår med en pinsett. Det er imidlertid viktig at det kan gjøres uten å irritere eller skade huden rundt (husk å sterilisere pinsetten). Unngå å plukke eller klemme hårsekkene eller området rundt. Hvis du er rammet av sopp eller bakterier i området, kan det hende du må oppsøke lege for å få riktig hjelp.

Barberprodukter av høyeste kvalitet

Inngrodde hår og andre plager forbundet med barbering kan ofte lindres eller unngås ved å velge produkter som er skånsomme mot huden. Her hos EFI finner du barberprodukter av høyeste kvalitet, som er snille mot huden din. Sjekk ut våre barberingsprodukter for menn og kvinner og vårt tilbehør. Du vil ikke angre på det!