Hvorfor får du tørre hender og hva kan du gjøre?

Hendene våre må tåle mye belastning. Derfor er det ganske vanlig med tørre hender og andre lignende hudproblemer. Heldigvis er det mye du kan gjøre for å lindre tørre, sprukne og irriterte hender. Her er våre beste tips:

Innhold:

Huden på hendene må tåle mye

Huden på hendene må takle mye, for eksempel kontakt med kulde, varme, forurensning og skitt. Men huden må også tåle håndvask, håndsprit og kontakt med vann og andre flytende stoffer. For ikke å snakke om kjemikalier og arbeidsrelaterte påkjenninger. Det er ikke rart at det blir problemer innimellom.

Hendene er også en del av kroppen som er i konstant bevegelse, noe som gjør at huden er annerledes. Håndflatens hud er rik på fettvev og bindevev, samtidig som den har mange fettkjertler og færre talgkjertler. Huden på håndbaken har nesten ikke fettvev og få talgkjertler, og er ekstra tynn og følsom.

Måten huden på hendene fungerer på og belastningene den må tåle gjør at det er vanlig å få tørre eller sprukne hender. Her ser vi på årsakene og hva du kan gjøre, samt hva vår milde Basik håndkrem kan gjøre for deg og hendene dine.

Tørre hender og sprekker i huden

Når du har tørre hender, fører det ofte til andre problemer samtidig. Det er vanlig å få sprekker i huden som kan gjøre vondt, og huden kan bli irritert, rødflammet, skjellete og skjør. Problemene henger som regel sammen, men når du finner ut av årsakene og tar bedre vare på hendene blir de som regel mildere eller forsvinner. Huden og hendene dine er verdt å ta vare på!

Årsaker til tørre hender

Hvorfor får du tørre hender? Her kan du lære mer om noen av de vanligste årsakene til at problemene oppstår.

Overdreven håndvask og hånddesinfeksjon

Overdreven håndvask er en vanlig årsak til tørre hender. Når vi vasker oss igjen og igjen med såpe og vann, risikerer det å løse opp hudens beskyttende barriere og tørke den ut. Prøv å vaske hendene kun når det er nødvendig, og bruk en mild, skånsom håndsåpe som ikke tørker ut huden. Hånddesinfeksjon kan også ha en lignende effekt. Ikke minst under pandemien opplevde mange at gjentatt håndrens med sprit førte til tørre og irriterte hender. Å vaske hendene med veldig varmt vann kan også skade huden. Lunkent eller kaldt vann er snillere mot huden.

Hudpleieprodukter som ikke er skånsomme

Når du vasker eller smører huden er det viktig å velge skånsomme produkter som er laget av stoffer som er snille mot huden. Innholdet absorberes av huden og kan gjøre hendene enda mer tørre og irriterte. Vær derfor nøye med hvilke produkter du velger.

UV-stråling fra solen

Solens UV-stråling gjør at huden eldes for tidlig, og en aldret hud betyr større risiko for tørr, sprukken og irritert hud. Det er en av mange gode grunner til å unngå overdreven soleksponering, og å huske å bruke en solkrem med passende solfaktor når du eksponerer deg.

Kjemikalier

Dessverre inneholder mange produkter vi bruker i hverdagen kjemikalier som kan irritere huden. Noen eksempler er håndsåpe, oppvaskmiddel og vaskemiddel. Disse kjemikaliene kan skade hudens naturlige beskyttelsesbarriere og kan føre til tørr, sprukket og irritert hud. Vårt tips er å alltid velge skånsomme produkter som er fri for skadelige kjemikalier. Huden din vil takke deg!

Arbeidsrelaterte problemer

Noen yrker krever at du utsetter hendene for mye håndvask, for ikke å snakke om såkalt mekanisk irritasjon. Mekanisk irritasjon gjør at det øvre hudlaget gnis bort, noe som fører til økt følsomhet. Det er fremfor alt noe som er vanlig blant håndverkere og andre som jobber mye med hendene. Av denne grunn kan det være greit å bruke hansker så mye som mulig når man utfører manuelt arbeid.

Sykdommer

Tørre hender kan også skyldes sykdommer eller problemer som allergier, hormonforandringer, eksem, psoriasis og soppinfeksjoner. Da kan det være nødvendig med passende behandling fra helsevesenet for å løse problemene.

Tørre hender om vinteren

Vær og temperaturendringer er en vanlig årsak til tørre hender. Mange som ikke har problemer andre deler av året får tørre og sprukne hender så fort det begynner å bli kaldere. Dette skyldes kombinasjonen av kald og tørr luft, og det kan gå så langt at irritasjonen og sprekkene begynner å gjøre vondt. Hvis du er klar over at du vanligvis lider av tørre hender om vinteren, er det greit å være forberedt. Ha favorittproduktene klare i baderomsskapet og ta vare på hendene dine allerede før kulda slår inn og tørker ut huden.

Hjelper ikke håndkremen din mot tørre hender?

Som nevnt, er det mange hudpleieprodukter som ikke er så skånsomme mot huden som de burde være. Hvis det føles som om håndkremen din ikke hjelper når hendene er tørre, har den kanskje ikke den pleiende effekten du er ute etter? Heldigvis finnes det andre valg på markedet, og du kan finne noe som fungerer bedre. Når det kommer til håndkrem, er det veldig viktig å undersøke ingrediensene. På den ene siden er det viktig at den inneholder ingredienser som virkelig pleier huden, og på den andre siden er det viktig at produktet er dermatologisk testet og kvalitetssikret.

Er det noen kjerringråd som fungerer?

Det finnes mange råd for tørre hender på nettet. Noen eksempler er å smøre hendene med olivenolje, kokosolje, sheasmør, honning, appelsin, bananer og yoghurt. Men er det bevist at noen av dem fungerer? For det første er mange av disse lette å finne i hjemmene våre. Og dette er sannsynligvis grunnen til at vanlige matvarer som olivenolje og honning ofte forsøkes brukt for tørre hender. Det kan være verdt å prøve, men ønsker du en god effekt, er det greit å velge et produkt av høy kvalitet som består av utprøvde ingredienser. Men sikkert er det at noen av dem har effekt, for eksempel sheasmør som også inngår i mange hudpleieprodukter.

Basik håndkrem mykgjør tørre hender

Skånsomme produkter er viktig for å motvirke og forebygge tørre hender. Basik håndkrem er vår dermatologisk testede håndkrem, som virkelig er noe utenom det vanlige. Basik håndkrem inneholder vitamin E, sheasmør, tangekstrakt og glyserin. Den er produsert i Danmark i henhold til strenge kvalitetskrav.